SENIORI ATLETSKOG KLUBA APATIN EKIPNO 28. MESTO NA KUPU EVROPSKIH ŠAMPIONA U KROSU

Portugalski grad Albufera (Faro), proteklog vikenda od 23. do 25. februara 2024. godine, ugostio je najbolje evropske atletske klubove iz 31 evropske zemalja koji su nastupili na najprestižnijem klupskom kros takmičenju Kupu Evropskih šampiona u krosu u konkurenciji starijih juniora, starijih juniorki, seniorki i seniora.

Republiku Srbiju, Srpski atletski Savez i Opštinu Apatin na Kupu Evropskih šampiona u krosu treću godinu za godinu predstavljala je muška seniorska ekipa Atletskog kluba Apatin, koja je nastup izborila pobedom na Prvenstvu Srbije u krosu.

Atletski klub Apatin jedini klub iz Srbije na ovogodišnjem takmičenju je nastupila sopstvenim snagama bez pojačanja osvojila je ekipno 28. mesto sa 271 bodom u konkurenciji od 31 ekipe koje su kompletirale svoj nastup ulaskom u cilj sa po tri takmičara.

Najuspešniji predstavnik ekipe u izuztetno kvalitetnoj trci na 9280 metara, bio je kapiten Đuro Borbelj, koji je zauzeo 64. mesto u konkurenciji 112 takmičara sa rezultatom 31 minut i 5 sekundi, Dušan Krstić zauzeo je 99. mesto (34:41) i Aleksandar Stajić 108. mesto (39:19). Ekipu je neposredno pred start zadesio maler, iz razloga što je oficijelni lekar šampionata zbog zdravstvenih problema preporučio da četvrti član Miroslav Pešić iz preventive ne nastupi u trci. Svakako je odsustvo Miroslava Pešića koji se specijalno spremao za ovo takmičenje  uticalo da ekipa ne ostvari bolji ekipni plasman.

Iz Srbije je pored ekipe AK Apatin nastupio i Nikola Raičević koji je pojačao ekipu AK Borac Banja Luka, Nikola je zauzeo pojedinačno 81. mesto (31: 42), ekipa AK Borac (pored Nikole Raičevića, Uroš Gutić, Jovan Rosić i Belmin Mrkanović) je bila jedan bod ispred Apatina, dok je iz BiH na takmičenju nastupila i ekipa Maraton Brčko koja je zauzela 30. mesto ekipno (Mladen Samardžić, Srđan Samardžić, Miloš Popović, Milan Spasojević).

Trijumfovala je ekipa Plajas Kasteljon (Španija), ispred De Atle (Francuska) i trećeplasirane Benfike (Portugalija). Većina ekipa je na Kupu šampiona nastupila sa pojačanjima.

Izjava Goran Čegar, predsednik AK Apatin:

Bravo za članove naše ekipe koja se dostojno borila i treću godinu za redom predstavlja Opštinu Apatin, Srpski atletski Savez i Republiku Srbiju na ovom najjačem evropskom klupskom takmičenju Kup evropskih šampiona u krosu. Ponosan sam što sam deo istorije koju su momci iz mog kluba ispisali trostrukom uzastopnom pobedom na nacionalnom šampionatu i trostrukim uzastoponim nastupom na Kupu šampiona, vredelo je boriti se za to.
Svakako je nemogućnost nastupa Miroslava Pešića kome je oficijelni lekar preporučio da ne nastupi zbog problema sa zdravljem tokom protekla dva dana, uticala da ekipe ne postigne još bolji ekipni plasman. Ali je najvažnije da su momci dali svoj maksimum i da dostojno i na primeren način nastupili i prezentovali boje svog kluba, grada, saveza i države.
Hvala svima koji su nam pružili podršku i dali nam motiv da uspemo da uzmemo učešće i budemo deo jedne lepe priče.
Idemo dalje u nove rezultate i pobede.

G.Čegar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S