ODRŽANO 15. PRVENSTVO BALKANA U PLANINSKOM TRČANJU

Na prostoru skijaškog centra Vučje kod Nikšića, proteklog vikenda održano je jubilarno 15. Prvenstvo Balkana u planinskom trčanju za seniore, seniorke, juniore i juniorke koje je okupilo takmičare i takmičarke iz sedam Balkanskih zemalja (Crna Gora, Severna Makedonija, Rumunija, Bugarska, Slovenija, Turska i Srbija). Tokom pripreme i realizacije takmičenja vremenski uslovi nisu išli na ruku takmičarima i organizatoru.

Na početku takmičenja održana je ceremonija otvaranja kojoj su prisustvovali ministar sporta u Vladi Crne Gore Vasilije Lalošević koji je i otvorio prvenstvo. Ceremoniji su prisustvovali i obratili se prisutnima predsednik Atletskog saveza Crne Gore Milorad Vuletić i predsednik Balkanske atletske Federacije Slobodan Branković, koji je na kraju ceremonije uručio zlatne plakete ministru sporta Crne Gore, Atletskom savezu Crne Gore i Gradu Nikšiću.

Članovi atletske reprezentacije Srbije predvođeni trenerima Slavkom Kuzmanovićem i Draganom Dukancem dostojno su reprezentovali nacionalni dres. Takmičenje je proteklo u odličnoj sportskoj atmosferi. Dominirali su članovi reprezentacije Turske i Rumunije.

Juniorke su nastupile u uvodnoj trci na 6 kilometara (3 kruga po dva kilometra sa visinskom razlikom +430/-430 metara) zauzele su pozicije od 16. do 18. mesta, najbolji plasman ostvarila je Milica Bunčić  (16. mesto) , Tanja Antić (Dubočica Leskovac) bila je 17-a, dok je Tijana Đorđević zauzela 18. mesto. Ekipno: Srbija je osvojila 5. mesto sa 51 bodom (1. Turska 10 bodova, 2. Slovenija 16 bodova 3. Rumunija 27 bodova).

Juniori su nastupili u drugoj trci dana na 6 kilometara (3 kruga po dva kilometra sa visinskom razlikom +430/-430 metara), Srbija nije imala timski plasman zbog ne- učestvovanja šampiona Srbije Novaković Stefana. U pojedinačnoj konkurenciji Strahinja Stevšić zauzeo je 15. mesto, dok je Aleksa Jović zauzeo 19. mesto u konkurenciji 22 takmičara.

Seniorke su se nadmetale u trci na 10 kilometara (5 krugova sa visinskom razlikom +715m/-715 metara) Nevena Jovanović (ČAAK Čačak) zauzela je 13. mesto, Aleksandra Kostadinović bila je 15-ta, dok je Jagoda Stolić zauzela 17. mesto u konkurenciji 18 seniorki. Ekipno Srbija je osvojila 4. mesto sa 45 bodova, pobedila je ekipa Rumunije sa 10 bodova, Turska je druga sa 14 bodova, dok je bronzanu ekipnu medalju osvojila Crna Gora sa 39 bodova.

U konkurenciji seniora na 12 kilometara (6 krugova, +860/-860 metara na startu se pojavio 21 takmičar, u kojoj je odličan nastup imao šampion Srbije Stefan Tovilović koji je osvojio 10. mesto, on je ujedno ostavio najbolji utisak od srpskih reprezentativaca.

Izjava Stefana Tovilovića: Zahvaljujem se Srpskom atletskom Savezu na pozivu, selektoru Edinu Zukoviću na poverenju i mom treneru Slavku Kuzmanoviću koji su verovali u mene, kao i Goranu Čegaru na podršci, svi oni su zaslužni za ovaj visok plasman i debitantski nastup za reprezentaciju. Osvojeno deseto mesto je izuzetno velikki uspeh s obzirom na izutetno tešku stazu i na odličnu konkurenciju takmičara iz Turske, Rumunije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore. Za sledeću godinu obećavam još bolji rezultat.

Po završetku takmičarskog programa upriličena je ceremonija proglašenjaa najboljih u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji

Nastup članova reprezentacije Srbije je ispratio i Edin Zuković, savezni selektor atletske reprezentacije Srbije. Dok je realizaciju svih aktivnosti u potpunosti ispratio generalni sekretar ABAF Predrag Momirović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S