Kup Evropskih šampiona u krosu

Španski grad Oropesa Del Mar koji se nalazi u provinciji Kasteljon, narednog vikenda od 3. do 5. februara 2023. godine, ugostiće najbolje evropske atletske klubove iz 22 evropskih zemalja koji će nastupiti na najprestižnijem klupskom kros takmičenju Kupu Evropskih šampiona u krosu.

Učešće na ovom prestižnom takmičenju pod okriljem Evropske atletske federacije izborile su šampionske i vicešampionske ekipe sa nacionalnih šampionata Starog kontinenta sa 435 takmičara i takmičarki iz 78 klubova iz 22 evropske zemlje.

Republiku Srbiju i Srpski atletski Savez na Kupu Evropskih šampiona krosu drugu godinu za redom (posle prošlogodinjeg učešća u Portugaliji) predstavljati muške seniorske ekipe Atletskog kluba Apatin i Atletskog kluba Leposavić, ekipni šampion i vicešampion Srbije i šampionska ekipa ženska seniorska ekipa Atletskog kluba Srem Sremska Mitrovica, sa prošlogodišnjeg Prvenstva Srbije u krosu održanom 22. oktobra 2022. godine u Novom Sadu.

Put Španije sve tri ekipe kreću u četvrtak (2.2.) u ranim jutarnjim časovima sa aerodroma u Temišvaru, tehnički sastanak i oficijelni trening održaće se u subotu 4.2., dok je za takmičarski dan određena nedelja 5.2.2023. godine.

Atletski klub Apatin u Španiji nastupiće u sastavu koji je osvojio šampionsku titulu na Prvenstvu Srbije u krosu 2022. godine: Đuro Borbelj (kapiten ekipe), Miroslav Pešić, Aleksandar Stajić i Dušan Krstić. Usled uštede finansijskih sredstava AK Apatin neće imati službeno lice uz ekipu.

Atletski klub Leposavić vicešampionsku ekipu Srbije za 2022. godinu, predstavljaće: Zoran Jevremović (vođa ekipe), Aleksandar Neševski (trener), Miloš i Aleksandar Krstić, Nikola Ljumović i Ivan Jeremić (takmičari)

Atletski klub Srem Sremska Mitrovica šampionke Srbije za 2022. godinu, predstavljaće: Bojan Komlenić (vođa ekipe), Aleksandra Kostadinović, Jovana Šubatlija i Vanja Vlaović (takmičarke).

Po planu takmičenja, za takmičarski dan odrđena je nedelja 5. februar 2023. godine. Ženska seniorska trke na 8720 metara (2 kraća kruga po 1450 metara i tri veća kruga po 1940 metara) u kojoj će nastupiti ekipa Srema startovaće u 11,10 časova u kojoj će se na startu pojaviti 24 ekipe iz 16 zemalja, nakon koje će u 11,45 časova startovati muška seniorska trka na istoj distanci od 8720 metara i gde će u konkurenciji 28 klubova iz 17 zemalja nastupiti ekipe Apatina i Leposavića.

Ovogodišnje izdanje Kupa Evropskih šampiona u muškoj seniorskoj konkurenciji biće 58 po redu i jedno je od najstarijih takmičenja, dok će seniorke po 40 put nastupati na ovom prestižnom takmičenju iz kalendara Evropske atletike.

Maksimalan broj takmičara po timu je četiri, za ekipni poredak se boduje plasman tri najbolja takmičara i takmičarke.

Oficijelni sajt takmičenja se mogu pronaći informacije o šampionatu:
https://publications.european-athletics.org/oropesa2023/

G.Čegar
01.02.2023. godine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S