Oboren rekord Jesenjeg Beogradskog polumaratona

(Beograd, 27.11.2022. godine) Mohamed El Ghazouany iz Maroka i Cavalina Nahimana iz Burundija pobednici su 3. Jesenjeg Beogradskog polumaratona, koji je danas održan u glavnom gradu Srbije, pod sloganom “Uvek više!”.

Mohamed El Ghazouany je trasu od 21 kilometar pretrčao u vremenu 1:02:43 i oborio dosadašnji rekord staze za gotovo 6 minuta. Drugo mesto osvojio je Bernard Wambua Musau (1:03:13), a treće mesto Peter Mwaniki Njeru (1:03:27), oba takmičara iz Kenije.

Cavalina Nahimana iz Burundija je štopericu zaustavila na 1:13:01 sekundi. Druga je bila Kenijka Lenah Jerotich (1:15:43), a treće mesto je zauzela domaća takmičarka Nora Trklja (1:23:38).

U domaćoj konkurenciji prvo mestu je zauzeo Djuro Borbelj sa rezultatom 1:09:04, dok je prvo mesto u ženskoj domaćoj konkurenciji pripalo Nori Trklji.

Na trci na 10 kilometara, prvo mesto osvojio je Philip Kimaiyo iz Kenije sa vremenom 31 minut 40 sekundi. Drugo mesto pripalo je domaćem takmičaru Velimiru Bojoviću (31:58), dok je treće mesto zauzeo takmičar iz Bosne i Hercegovine, Uroš Gutić koji je trku okončao za 32 minuta i 35 sekundi.

U ženskoj konkurenciji dominirale su domaće atletičarke. Prva kroz cilj trase od 10 kilometara prošla je mlada Milica Tomašević. Ona je pomenutu deonicu prešla u vremenu 38 minuta i 54 sekunde. Drugo mesto osvojila je Aleksandra Kostadinović (39:54), dok se na trećem mestu našla Jovana Stelkić (41:54).

Sada već tradicionalni, 3. Jesenji Beogradski polumaraton ostaće upamćen i po učesnicima Sava osiguranje porodične trke na trasi dužine 2,3 km. Za dobru atmosferu bili su zaduženi bubnjari “Balkanske Lavine” osnovane od strane legendarnog Dragoljuba Đuričića koji je više od 10 godina bio neizostavni deo svakog Beogradskog maratona, a u čiju čast su njegovi prijatelji i poštovaoci, prošetali u majicama sa likom pokojnog muzičara i time poručili da su deo njegove porodice i da sećanje na Dragoljuba i njegovu energiju nikada neće izbledeti.

 “Veoma smo zadovoljni što smo vratili Jesenji Beogradski polumaraton kao trku sa kojom zatvaramo trkačku sezonu na spektakularan način. Cilj nam je da trkači na našim trkama počinju i završavaju sezonu. Ovo je treći i do sada najbrojniji Beogradski polumaraton sa skoro 4000 učesnika. U periodu nakon polumaratona, želimo da čujemo utiske maratonaca o novitetima koje smo uveli, kako bismo se dobro pripremili za proleće i najmasovniji sportski događaja koji naša zemlja ima. Ovde pre svega mislim na bezbednosne mere u starnoj i ciljnoj zoni, ali i na kvalitet same organizacije nakon reorganizacije preduzeća, kvalitet učesničkog paketa i medalje, zabavu i navijačke stanice koje organizujemo duž trase i sve ostale segmente koje su našim učesnicima važni”, izjavio je Darko Habuš, direktor Beogradskog maratona i dodao: “Čestitam svim pobednicima i još jednom hvala svim partnerima na velikoj podršci, zajedno smo pokazali da delimo ista načela – važnost promocije zdravog načina života i motivaciju ljudi da se bave sportom, ali smo i pokazali da zajedno možemo “Uvek više!” kako kaže naš slogan.”

 

Manifestacija koju svi slavimo kao praznik sporta i druženja na ulicama Beograda okupila je blizu 4000 učesnika na sve tri trke, od čega 250 stranaca iz 45 zemalja sveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Rezultati po starosnim kategorijama 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S