Osvajači globalnih medalja se okupljaju na prvom mitingu Dijamantske lige u Dohi

Sedam osvajača zlatnih medalja sa prošlogodišnjih Olimpijskih igara, zajedno sa nekoliko drugih svetskih  i olimpijskih šampiona, takmičiće u glavnom gradu Katara na mitingu Dijamantske lige u Dohi.

Super zvezda u skoku s motkom Mondo Duplantis je ranije ove godine spojio jednu od najvećih kampanja u dvorani u istoriji. Ovaj 22-godišnjak je prešao šest metara u svih šest svojih takmičenja, napredujući svakim susretom i obarajući svetske rekorde u Beogradu i pre (6,19 m) i tokom Svetskog prvenstva u dvorani (6,20 m).

Ipak, od tada se nije takmičio. I iako Duplantis može naizgled da preskoči šest metara svakog dana, to možda neće nužno biti dovoljno za pobedu – posebno pošto je američki osvajač srebrne medalje na olimpijskim igrama Kris Nilsen već postigao to merilo ove godine, prešavši 6.00 metara prošlog vikenda.

Tri druga šestometraša – bivši svetski rekorder Renaud Lavillenie, višestruki globalni osvajač medalja Piotr Lisek i američki KC Lightfoot – učiniće događaj još konkurentnijim.

Prvi put od svoje legendarne zajedničke pobede na Igrama u Tokiju, olimpijski šampioni Mutaz Baršim i Đanmarko Tamberi takmičiće se jedan protiv drugog u skoku uvis.

Njihovo je prijateljsko rivalstvo onoliko koliko možete da dobijete u sportu, mada kada uđu u polje, biće odlučni da izađu na prvo mesto. Obojica će debitovati na otvorenom. Baršim se, u stvari, uopšte nije takmičio od Olimpijskih igara u Tokiju. U međuvremenu, Tamberi je prošle godine osvojio titulu u Dijamantskoj ligi i doneo je odluku u poslednjem trenutku da se takmiči na Svetskom prvenstvu u dvorani pre dva meseca, ostavljajući Beograd sa bronzanom medaljom.

U trci na 200 m u muškoj konkurenciji sukobiće se tri pojedinačna aktuelna svetska šampiona. Olimpijski šampion Andre De Gras bori se protiv svetskog šampiona Noa Lajlsa i svetskog šampiona na 400 metara u dvorani Džerima Ričardsa.

Kada je reč o olimpijskim revanšima, biće jako neizvesno u trkama sa preponama, jer će se ujediniti prvih pet atletičara iz finala u Tokiju.

Pet od šest najboljih u finalu legendarnog olimpijskog finala na 400 metara sa preponama za muškarce biće u glavnom gradu Katara. Osvajač svetske i olimpijske srebrne medalje Rai Benjamin, drugi najbrži čovek u istoriji ovog događaja, suočiće se sa osvajačem svetske bronzane medalje Abderahmanom Alsalekom (ranije poznatim kao ‘Samba’), osvajačom olimpijske bronzane medalje Alison Dos Santos, šampionom Komonvelta Kajronom Mekmasterom i svetskim srebrom iz 2017. osvajač medalje Iasmani Copello.

Sva tri osvajača medalje sa nedavnog Svetskog prvenstva u dvorani koje je održano u Beogradu boriće se sa dve olimpijske medalje u disciplini 100 metara sa preponama za žene. Svetska rekorderka Kendra Harison, olimpijska bronzana medalja Megan Taper, svetska šampionka u dvorani Cirena Samba-Maiela, svetska srebrna medalja u dvorani Devin Čarlton i svetska bronzana medalja u dvorani Gabi Kaningem su svi u postavi, kao i afrički šampion Tobi Amusan i olimpijski finalistkinja Britani Anderson.

Događaji na terenu u Dohi biće jednako uzbudljivi kao i akcija na stazi.

Sledeći miting Wanda Dijamantske lige održaće se 21.maja u Birmingemu, kada bi na borilištima trebalo da vidimo I naše atletičare.

Kompletnu vest sa sajta Svetske atletike možete preuzeti ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S