Ivana Španović Vuleta predvodi Srbiju na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu

Manje od pet meseci ostalo je do Svetskog dvoranskog prvenstva u Beogradu, a prema rečima saveznog kapitena Edina Zukovića sa sigurnošću se može tvrditi da će selekciju Srbije na tom takmičenju predvoditi jedna od najboljih planetarnih skakačica udalj svih vremena Ivana Španović Vuleta.

“Posle razgovora sa direktorom Srpskog atletskog saveza (SAS) Slobodanom Brankovićem i sa mnom kao selektorom reprezentacije, Ivana je sa članovima njenog tima odlučila da bude takmičarski aktivna tokom čitave sledeće godine. Taj projekat mogao bi da bude produžen i do Letnjih olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. O tom potom, ali ono što je izvesno je da će Ivana Španović Vuleta biti predvodnik našeg tima na Svetskom prvenstvu u dvorani, čiji smo domaćini”, rekao je Zuković.

Osim Španović Vulete, potrebne kriterijume za nastup u Beogradu od 18. do 20. marta naredne godine ispunili su bacači kugle Armin Sinančević i Asmir Kolašinac, kao i srednjeprugaš Elzan Bibić u disciplini 3.000 metara.

“Od njih očekujemo da se dobro pripreme i da se upuste u borbu za visok plasman. Učešće na planetarnoj smotri iz prikrajka vrebaju Ivana Ilić i Milana Tirnanić (60 metara), Milica Gardašević, Lazar Anić i Strahinja Jovančević (skok udalj), Anja Lukić, Milica Emini i Luka Trgovčević (60 metara prepone), Aleksa Kijanović (60 metara), Boško Kijanović (400 metara), Jovana Ilić, Jovana Gnjatović i Teodora Boberić (troskok), te najmlađe Angelina Topić i Zorana Rokavec (skok uvis). Nastupu u Beogradu nadaju se i Jasmin Halili i Slavko Stević (skok uvis)”, naveo je Zuković.

“Uz kvalifikacione standarde i pozicije na svetskim rang listama, SAS se opredelio da za takmičenje prijavi i one sportiste koji pokažu zavidan nivo forme i čiji rezultati budu nadomak normi, poštujući određenu kvotu za učešće na šampionatu. Ta kvota može, ali ne mora biti prihvaćena od strane tehničkog delegata”, pojasnio je savezni kapiten.

Takmičenje pred domaćom publikom je čast i predstavlja veliki izazov za najbolje srpske atletičare i atletičarke, ali i za Organizacioni odbor Svetskog dvoranskog prvenstva u Beogradu.

“Cilj SAS je da se predstavimo u najboljem svetlu, organizaciono i takmičarski. S obzirom da sam zadužen za sportski sektor, mogu da najavim da ćemo pružiti najbolje uslove sportistima da se pripreme za nastupajuće veliko takmičenje, uz redovno praćenje i kontrolu zdravstvenih i trenažnih aktivnosti. Sve to da bismo imali rekordan broj učesnika i najbolje moguće rezultate”, kazao je Zuković.

Beograd je 2017. godine bio domaćin Evropskog prvenstva u dvorani, koje je bilo i najbolja preporuka da Svetska atletika pre dve godine u Monte Karlu našem glavnom gradu dodeli domaćinstvo Svetskog dvoranog prvenstva 2022.

“Po oceni ljudi iz Evropske i Svetske atletike, to je bilo najbolje organizovano takmičenje ikada. Najjači utisak ostavila je prepuna Beogradska arena i 12.000 gledalaca koji su burno proslavili zlatnu medalju Ivane Španović, njen lični i jedan od najboljih svetskih rezultata u skoku udalj u dvorani ikada od 7,24 metara. Želimo da Ivana narednog marta ponovi daljine iz 2017. godine”, istakao je Zuković.

Srbija je na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu 2017. godine imala 12 predstavnika. Osim Španović, a u borbu za medalje kao finalisti ušli su još Lazar Anić u skoku udalj, Amela Terzić na 1.500 metara i sedmobojac Mihail Dudaš.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Rezultati po starosnim kategorijama 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S