IN MEMORIAM VERA NIKOLIĆ (1948 – 2021)

Došao je, nažalost, i taj dan – ostali smo bez svetske rekorderke i jedne od najznačajnjih i najpopularnijih ličnosti naše atletike uopšte. Pridružila se Vera svom treneru Aci Petroviću sa kim je znala i da se svađa ali je od svih ljudi na svetu njega najviše cenila i uvažavala, ušta smo se više puta uverili. Za Verom će ostati ogromna praznina koja neće nikada više nestati. Ostaće Vera zapamćena ne samo po vrhunskim rezultatima već i kao žena koja je za svakog imala lepu reč ali i veoma oštar jezik prema onima koji bi da “love u mutnom”. Bila je nebeski radnik, šta je ta žena mogla da odradi na treningu graniči se sa neshvatljivim. Takvim odnosom utrla je put za kasnije Acine šampione – Trleta, Vladu, Zoru, Dragana, Snežu i ko zna koliko još njih. Slavu Ćuprije Vera je pronela širom sveta a Ćuprija će sigurno znati kako da joj se dostojno oduži. Kao i mi ostali u atletici.

Vera je u periodu 1962-74. god. čak 69 puta nastupala u državnoj reprezentaciji po čemu je dugo vremena bila rekorderka a imala je čast da dva puta nastupi zvanično i kao reprezentativka Evrope. Bila je dvostruka prvakinja Evrope u njenoj omiljenoj disciplini – trci na 800m a sa EP ima još jednu bronzanu medalju. Malo je poznat podatak da je Vera godinu dana pre svetskog rekorda postavila i rekord Evrope u trci na 880 jardi (2:03,0). Ostaće večito zapisana, naravno, kao svetska rekorderka na 800 m (2:00,5 – London, 28. jula 1968.godine). Vera je 1969. god. prešla u Zagreb gde je radila sa legendarnim Leo Langom a kao član Dinama trčala je prvi put ispod dva minuta (1:59,62) dok je na 1500 m zabeležila odličnih 4:12,7. Na Olimpijskim igrama nije uspela da osvoji medalju mada je učestvovala dva puta – 1968. god. u Ciudad de Mexicu odustala a četiri godine kasnije u Minhenu osvaja peto mesto u finalu. Imala je Vera u svojoj kolekciji i 15 titula prvakinje Jugoslavije kao i neverovatan 51 državni rekord i titulu juniorske prvakinje Evrope tako da je veoma teško pobrojati sve njene uspehe. Jednom reči – naša Vera spada u najbolje, najuspešnije i najpopularnije sportiste uopšte, i to ne samo Srbije već i cele bivše Jugoslavije. Vera je, po završetku karijere, radila kao trener u Kruševcu gde je odgajila veliki broj državnih prvaka i rekordera i gde je, uz pomoć Gorana Begovića, napravila sjajan i uzoran aletski kolektiv. Bila je član JOK a obavljala je razne funkcije i u ASJ i ASS kao i Sportskom savezu Srbije. Sedam puta je u nekoliko anketa proglašavana za najboljeg sportistu Jugoslavije. Odlikovana je Ordenom zasluga za narod sa zlatnim vencem a bila je dobitnik Majske nagrade SOFK Srbije. Zlatne značke SFKJ kao i Zlatnih plaketa ASJ i ASS.

Draga naša Verka, neka ti je laka zemlja, pamtićemo te dok smo živi.

Povodom ovog tužnog događaja, obaveštavamo vas da će  komemoracija biti održana u sredu, 30. juna sa početkom u 13 časova u Atletskoj dvorani na Banjici.

Sahrana će se održati u Aleji zaslužnih građana, na Novom groblju, sa početkom u 15.30 časova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Rezultati po starosnim kategorijama 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S