Lansiran 3D virtuelni muzej atletike

Svetska atletika je danas pokrenula 3D virtuelni muzej atletike, donoseći novi nivo inovacija i kreativnih tehnologija u svet sporta.

Pod nazivom MOWA, Muzej svetske atletike ™ prvi je sportski muzej koji je osnovan isključivo u digitalnom svetu.

Posetiocima nudi interaktivno putovanje kroz istoriju atletike i  Svetsko atletsko prvenstvo, ističući mnoge legende sporta.

Muzej posetiocima pruža jedinstveno virtualno iskustvo, ističe atletske šampione sa svakog kontinenta i obuhvata svako izdanje Svetskog prvenstva u atletici, virtualnim obilaskom videcete predmete koje su sportisti poklonili atletici i time doprineli priči o sportu.

Među eksponatima se nalaze predmeti u vlasništvu mnogih najvećih sportista u istoriji, uključujući Paavo Nurmi, Jesse Ovens, Fanni Blankers-Koen, Irena Szevinska, Carl Levis, Marie-Jose Perec, Jan Zelezni, Allison Felik i Usain Bolt.

Predsednik Svetske atletike Sebastian Coe rekao je da je MOWA savršena platforma za predstavljanje opsežnog nasleđa atletike, osnove sporta i olimpijskog sporta.

Prilikom svaranja I kreiranja virtualnog muzeja, Svetska atletika je sarađivala  sa kompanijom za digitalne sportove dcSPORT, kojom je upravljao zlatni olimpijski osvajač medalje i svetski šampion u dvorani na 60 metara 2004. Jason Gardener, koji je u projekat uneo svoju stručnost i strast prema sportu.

Kroz najsavremeniju 3D tehnologiju, MOWA je dizajnirana da izgleda kao prava zgrada sa sobama koje ostavljaju bez daha I odaju neverovatan osećaj stvarnog života.

Putovanje započinje ulaskom kroz veliku salu za prijem, na kojoj se nalazi šest kontinentalnih displeja, pre nego što se prođe kroz „Origins Tunel“ sledi atletsko „3000-godišnje putovanje od antike do modernog doba“ i dolaskom u „Prostor za svetska prvenstva“ , sadrži svih 17 izdanja vodećih svetskih prvenstava u atletici.

Posetilac može slobodno da luta muzejem i da komunicira sa više od 60 eksponata i više od 400 predmeta pratećeg sadržaja: teksta, fotografija i video zapisa.

Jedan od najvećih tehničkih izazova bilo ja kako da kreiramo digitalno  okruženje, a da odaje utisak realnosti.

Da bi fotografska reprodukcija i kvalitet grafike i jasnoća bili savršeni, svi elementi  uključujući opremu za takmičenje,patike  i medalje, fotografisani su u 360 stepeni sa slikom snimljenom na svakih 10 stepeni, koristeći ukupno 36 slika po predmetu. Jasnoća grafike i kvalitet fotografske reprodukcije je vrhunsko stanje tehnike.

Muzej svetske atletike ™ (MOVA) sada je dostupan besplatno, na engleskom i francuskom jeziku.

Domaćin muzeja je zvanična veb stranica Svetske atletike i dostupan je na  www.worldathletics.org/mowa .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S