KVALIFIKACIONI PERIOD ZA OI U TOKIJU SUSPENDOVAN DO 1. DECEMBRA 2020. GODINE

Svetska atletika objavila je juče da je kvalifikacioni period za Olimpijske igre u Tokiju 2021. suspendovan u periodu od 6. aprila 2020. do 30. novembra 2020. godine, posle konsultacija sa atletskom komisijom, predsednicima kontinenata i savetom WA.

U ovom periodu rezultati postignuti na bilo kom takmičenju neće se uzimati u obzir za normu za Tokio 2021  ili svetsku rang listu, čije će objavljivanje takođe biti obustavljeno.Rezultati će se i dalje beleziti  u statističke svrhe, uključujući i svetske rekorde, pod važećim uslovima, ali oni se neće koristiti za uspostavljanje kvalifikacionog statusa sportiste za OI.

U zavisnosti od globalne situacije koja se vraća u normalu, period kvalifikacija kreće od 1. decembra 2020. godine i nastavlja se do novog roka kvalifikacija 2021. godine koji je utvrdio Međunarodni olimpijski komitet. Ukupni period kvalifikacija, započet 2019. godine, biće četiri meseca duži nego što je prvobitno bio.

Komentarišući odluku, predsednik Svetske atletike lord Sebastian Kou rekao je:

“Zahvalan sam na detaljnom radu i povratnim informacijama naše Atletske komisije i Saveta koji veruju da odlaganje olimpijskih kvalifikacija u ovom periodu daje veću sigurnost za planiranje i pripreme sportista i da je najbolji  način da se posvetimo pravičnosti u onome što se očekuje od neravnomerne mogućnosti takmičenja širom sveta za sportiste s obzirom na izazove međunarodnih ograničenja putovanja i državne granice. ”

Sportisti koji su već ispunili standard za Olimpijske igre od početka kvalifikacionog perioda 2019. godine ostaju kvalifikovani i biće podobni za izbor od strane svojih saveza i nacionalnih olimpijskih komiteta, zajedno sa ostalim sportistima koji će se kvalifikovati u produženom kvalifikacionom periodu. Kraj olimpijskog kvalifikacionih perioda za trkačke discipline i za maraton  je 31. maj 2021.godine, a za sve ostale discipline 29.jun 2021.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar Takmičenja 2020

Preuzmite Ovde

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2020. Godini

Publikacija ASS 2019

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Preuzmite Ovde

Propozicije takmičenja 2020

Login sekcija

Regionalni Savezi

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner