ABAF Kongres ponovo održan u Srbiji

Kongres Balkanske atletske federacije održan je danas u Beogradu. Nakon uspešno održanog kongresa 2015.godine, naša zemlja je i ove bila domaćin kremu svetske atletike.

Naš gost bio je predsednik Svetske atletske federacije, lord Sebastijan Kou, kao i predsednik Evropske atletske federacije Svein Arne Hansen, zajedno sa prvim potpredsednikom EA i predsednikom Balkanske atletske federacije Dobromirom Karamarinovim.

Nakon donetih odluka održana je i Konferencija za medije, čiji su domaćini bili predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović i direktor Slobodan Branković.

Predsednik ASS poželeo je dobrodošlicu svim gostima i poručio:

“Ponosan sam što smo poslednjih godina ispunjavali ciljeve, od kojih je glavni infrastruktura. Izgradili smo atletsku dvoranu i stadione. Nikada u istoriji saveza nismo imali ovoliko uspešnih atletičara, sa ovolikim brojem medalja, tako da mogu da budem zadovoljan rezultatima od kada sam na čelu ASS”.

Povodom 70 godina od postojanja Atletskog saveza Srbije održana je i promocija knjige „Atletski dragulji Srbije“ Stevana Kovačevića.

Dobromir Karamarinov je poručio da će Srbija ove godine biti organizator tri događaja pod okriljem Balkanske federacije

“ San Marino je 19. članica Balkanske federacije. Za nas je pravo bogatstvo da imamo toliko zemalja pod okriljem. Kalendar je već formiran. Biće normi za učešće, to je novina, ali zemlje koje su manje će imati svoju kvotu, da mogu da učestvuju na takmičenju. Srbija je dobila organizaciju tri takmičenja: Prvenstvo Balkana u maratonu u okviru Serbia City Marathona, šampionat Balkana za juniore i Balkan gala, na kojoj će se birati najbolji balkanski atletičari”, poručio je predsednik Balkanske atletske federacije.

Javnosti se obratio i predsednik Evropske atletske federacije, Sven Arne Hansen, koji je uveren da će Srbija uskoro biti kandidat za organizaciju najvećih atletskih takmičenja na otvorenom.

“Pre mesec i po dana sam bio na EP u Berlinu i to je bilo najbolje organizovano EP na otvorenom, ali sam bio i u Beogradu prošle godine kada je organizovano najbolje EP u dvorani. Organizacija Evropskog dvoranskog šampionata u Srbiji je bila fenomenalna, oduševio sam se kakva ljubav prema atletici vlada ovde, 9.000 navijača je ostalo da gleda dodelu medalja na zatvaranju takmičenja i tu sam video koliko ova zemlja voli atletiku. Siguran sam da je Beograd ozbiljan kandidat da nakon izgradnje atletskog stadiona i infrastrukture organizuje ne samo EP na otvorenom, već i za Svetsko prvenstvo”.

Predsednik Svetske atletske federacije Sebastijan Kou poručio je da podržava Srbiju u kandidaturi za organizaciju SP u dvorani 2022. godine.

“Beograd je imao sjajnu kandidaturu za 2020. godinu, ali nije izabran i želeo bih pre svega da ASS i Vlada Srbije nastave da razmišljaju u tom pravcu u želji za organizacijom takvog prvenstva.  Odmah nakon te odluke sam došao do Jevrosimovića i nastavio sam da ga podržavam da nastavi tako u kandidaturi za 2022. godine. Kada biramo tako veliko takmičenje, vodimo računa i koliko Vlada podržava sport i organizaciju takvog takmičenja. Bio sam ovde nakon toga, i tada sam pružio podršku da Srbija nastavi sa kandidaturom za ovakvo takmičenje”, poručio je Sebastijan Kou.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Rezultati po starosnim kategorijama 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S