Održan 28. Apatinski dunavski polumaraton

Kao što je i najavljivano od strane organizatora atletskog spektakla u malom gradu kraj Dunava, 28. Apatinski Dunavski polumaraton koji je održan u nedelju 20.10.2024. godine ispunio je sva očekivanja trkača i trkačke zajednice.

Apatinskim ulicama po izuzetno lepom i sunčanom vremenu protrčalo je blizu 700 takmičara i takmičarki koji su savladali deonice na 21, 097 kilometara, 10 km, štafetnoj trci (2h5 kilometara) i nordijsko hodanje na 10 km. Pored glavnih trka održana je i trka za Srećnije detinjstvo na 400 metara koja je okupila rekordan broj dece (125) i koja je realizovana u saradnji sa Crvenim krstom Apatin.

Sertifikovana staza, koja je brza i ravna 100%, i tehnički pripremljena po najvišim standardima. Takmičenje je otvoreno intoniranjem himne Republike Srbije, start za početak manifestacije dali su pomoćnik pokrajinskog sekretara za turizam i privredu Vojvodine Milan Jarić, zamenik predsednice Opštine Apatin Radovan Đukić i ispred organizacije Goran Čegar.

U polumaratonskoj trci u muškoj konkurenciji ubedljivo je trijumfovao domaći predstavnik Đuro Borbelj  rezultatom 1 sat 07 minuta i 42 sekunde, u ženskoj konkurenciji takođe ubedljiva pobeda članice OCR tima Rajičević Mine Kosanović (1:19:46), ispred Čile Bognar članice AK Partizan Kanjiža (1:25:11) i trećeplasirane Jovane Šubatlije AK Srem Sremska Mitrovica (1:27:39).

Ovogodišnje izdanje Apatinskog Dunavskog polumaratona koje se nalazi u globalnom kalendaru Svetske atletike, bodovano je za Prvenstvo Srbije u polumaratonu za seniore i seniorke. Šampionsku titulu od prošle godine odbranio je Đuro Borbelj (AK Apatin) 1:07:42, drugo mesto osvojio je Stefan Tovilović (Mladost Užice) 1:12:20, dok je treće mesto zauzeo Milan Petrović (AK Partizan Beograd) 1:17:03, šampionka Srbije u ženskoj konkurenciji je Čila Bognar (AK Partizan Kanjiža) 1:25:11, ispred dve članice AK Srem Sremska Mitrovica, drugoplasirane Jovane Šubatlije (1:27:39) i trećeplasirane Aleksandre Kostadinović (1:28:13).

Trkače su u zoni starta i cilja ispred Banje Junaković zabavljali tamburaški orkestar Dunavski biseri i legendarna apatinska rok grupa Prljavi Romeo koji su podizali atmosferu. Za podršku učesnicima manifestacije na preko deset punktova duž cele trase organizovana je muzika za čiju produkciju su bili zaduženi lokalni di džejevi koji su pustali različite žanrove, dok je na prostoru ispred CK PIK i ove godine velika pozitivna energija pružana živom rok svirkom grupe iz škole roka CK PIK koji su izvodili najveće domaće i strane hitove i bili uz trkače u važnim trenucima.

Manifestacija je tokom trajanja imala niz edukativnih radionica koje su realizovali volonteri CK Apatin i Sombor i humanitarnih akcija za prikupljanje sredstava za lečenje bolesne dece koju su organizovali Humanitarna sportska organizacija KTJ ” i grupa trkača iz Subotice predvođena Tijanom Mijović koji su trčali u Apatinu za dečaka Lea Milića i sva prikupljena sredstva opredelila za njegovo lečenje.

Izjava Goran Čegar osnivač manifestacije: Izuzetno sam srećan i zadovoljan da je manifestacija nastavila svoju tradiciju sada već 28 godinu na najbolji način prezentovali smo zdrav način, lepotu sporta i rekreacije. Raduje veliki broj trkača iz Srbije, regiona i Evrope koji su odabrali Apatinski Dunavski polumaraton za svoju destinaciju a Srpski atletski Savez je izabrao Apatin za domaćina Prvenstva Srbije u polumaratonu za seniore i seniorke, što je veliko priznanje za naš klub i naš grad. Čini me srećnim na stotine pozitivnih komentara naših učesnika i posmatrača događaja koji su naš događaj ocenili najvišim ocenama. Zahvaljujem svim partnerima koji su učinili da se događaj organizuje na najvišem nivou, ovo nije bila samo sportska manifestacija – polumaraton ima turistički, zabavni, rekreativni, ali i humanitarni karakter i od značaja je za promociju naše lokalne sredine, naše države i za promociju pravih vrednosti. Raduje veliki broj učesnika i Apatina i rekordan broj dece u humanitarnoj trci. Učinili smo sve da organizacija bude na najvišem nivou, da startni paket bude bogat, i da atmosfera pre, za vreme i posle trke bude najpozitivnija moguća. Vremenski uslovi pomogli su organizacija bude na najvišem nivou i da veliki broj trkača obori svoje lične rekorde. Svakako za nas iz organizacije svi koji su bili deo 28. Apatinskog Dunavskog polumaratona su pobednici. Za oficijelno merenje rezultata svih trka bio je zadužen Serbia TIMING koji je omogućio da se po prvi put u Apatinu meri najsavremenijom opremom Race Result (sa 6 kontolnih tačaka), digitalnim satom na kapiji i autu, tokom trajanja trke bili su dostupni onlajn rezulati, prenos uživo u cilju i na stazi, onlaj n diploma i link sa snimkom ličnog prolaska svakog trkača i mnoge druge pogododnosti. Hvala svim građanima Apatina koji su u velikoj meri izašli i podržali naše trkače, hvala predstavnicima medija na podršci i svim volonterima koji su bili prava pomoć. Vidimo se sledeće na istom mestu na 29. Apatinskom Dunavskom polumaratonu u nedelju 19. 10.2025. godine.

Tehnički organizator manifestacije je Atletski klub Apatin. Pokrovitelji trke su Srpski atletski Savez, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Vojvodine i Opština Apatin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S