Evropski atletski Savet u Litvaniji

Evropski atletski Savet sastaje se po 171. put u gradu Viljnus, u Litvaniji. Među predstavnicima Saveta nalazi se i direktor Srpskog atletskog saveza i predsednik Balkanske atletike, Slobodan Branković.

Tokom prvog dana zasedanja Evropskog Saveta,  jednoglasno je doneta odluka o dodeli bonusa za učinak sportistima na Evropskom atletskom prvenstvu koje će se održati u Rimu 2024. godine.

Format i struktura bonusa biće objavljeni kasnije, ali ovo je značajna odluka za Evropsku atletiku jer će to biti prvi put od otvaranja Evropskog prvenstva u atletici 1934. godine da će finansijske nagrade za takmičare biti direktno dostupne .

„Veoma sam zadovoljan što smo uspeli da najavimo da će po prvi put biti dodeljeni bonusi za učinak na Evropskom prvenstvu u atletici. Ovo je istorijska odluka“, rekao je predsednik Evropske atletike Dobromir Karamarinov.

Savet je takođe odobrio „Ambasadorski program“ Evropskog atletskog prvenstva Rim 2024. u kojem će međunarodne i italijanske atletske zvezde biti na čelu promotivne i marketinške kampanje za prvenstvo.

Karamarinov je prepoznao da će 2024. biti naporna godina za sportske događaje visokog profila – sa EURO (Evropsko fudbalsko prvenstvo) i Olimpijskim igrama u Parizu 2024. koji će se održati ubrzo nakon Rima 2024. – ali je primetio sve veću saradnju između Evropske atletike, njenih članica, Italijanske atletske federacije (FIDAL) i Lokalnog organizacionog odbora, kako bi najvažniji atletski događaj u Evropi postao jedan od najznačajnijih sportskih događaja godine.

Evropski atletski Savet je potvrdio da će Evropska atletska Konvencija i Kongres 2025. biti održani u Batumiju, u Gruziji.

Konvencija 2025, uključujući i dodelu godišnjih nagrada Zlatne staze, održaće se od 21. do 25. oktobra 2025, a Kongres 23. oktobra 2025. godine.

Drugog dana 171. zasedanja Evropskog atletskog Saveta, SPAR Evropsko prvenstvo u krosu 2025. dodeljeno je gradu Lagoa, u Portugalu.

SPAR Evropsko prvenstvo u krosu 2023. održaće se u Briselu, Belgija, 10. decembra, dok će se prvenstvo 2024. održati u Antaliji, u Turskoj, 8. decembra 2024.

Trećeg dana sastanaka Saveta održaće se dodela nagrada “Golden tracks” najboljim atletičarima Evrope i zvezdama u usponu, među kojima se u užem izbori nalazi i naša atletičarka Angelina Topić.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S