Ivana i Armin do finala na SP u Budimpešti

Prvenstvo Sveta za seniore i seniorke održava se u Budimpešti od 19. do 27. avgusta.

Takmičenje će biti održano na potpuno novom Nacionalnom atletskom centru, koji je izgradjen na istočnoj obali reke Dunav na južnoj strani grada.

Arena će imati početni kapacitet od 35.000 za prvenstvo 2023. pre nego što će biti smanjena na 15.000. Kada se privremeni gornji sloj ukloni, stadion bi ostao sa kružnim platoom.

Budimpešta će ugostiti preko 2000 takmičara iz 200 zemalja sveta, a boje naše zemlje braniće devetoro atletičara.

Prvog dana takmičenja led su probili naši kuglaši, Asmir Kolašinac i Armin Sinančević koji su imali kvalifikacije.

Zbog loših vremenskih uslova takmičenje je startovalo sa jednim satom zakašnjenja u prepodnevnoj sesiji.

Asmir Kolašinac najdalje je bacio kuglu u prvoj seriji 20.01 metara, što nažalost nije bilo dovoljno da se nadje u finalu planetarnog šampionata. Pored ovog hica Asmir je imao još jedan ispravan u trećoj seriji od 19.95 m.

Armin Sinančević izborio je svoj plasman u finale hicem iz treće serije od 20.92 metara. On je u ukupnom plasmanu zauzeo deveto mesto u kvalifikacijama.

Finale u bacanju kugle održaće se večeras od 20.35 časova.

Ivana Vuleta izborila je svoj plasman u finale planetarnog šampionata u skoku udalj skokom iz druge serije od 6.82 metara. Ivana je u prvoj seriji prestupila, ali je u drugoj odmah skočila preko kvalifikacione norme koja je iznosila 6.80 m. Pored Vulete, još samo dve atletičarke uspele su da preskoče kvalifikacionu normu.

– Prelepo je, apsolutno je prava atletska publika. Ljudi su došli iz celog sveta i apsolutno svi uživaju. Biće ovo sigurno prelepo prvenstvo. Ostaje sada da se odmorim, da zaboravim ovo što je bilo i da sprovedem sve što sam radila na treninzima u poslednjem periodu i da napravim ono što čekam godinama. Držite mi fige da uspem u tome.

– Nema nikakve treme. Skoro sam baš rekla da poslednjih par godina zapravo uživam u takmičenjima jer apsolutno vladam svojom fizičkom spremom i emocijama, znam šta mi je sve potrebno ili nepotrebno u svakom trenutku i konačno mogu da osećam još nešto osim treme ili nekog iščekivanja. Stvarno uživam i nadam se da će mi ovo jednog dana ostati u lepom sećanju.

Milica Gardašević najdalji skok zabeležila je u prvoj seriji kada je skočila do 6.51 m, u drugoj seriji je prestupila, a u trećoj seriji je skočila do 6.45 m, nažalost to je bilo dovoljno za 18. mesto na svetu, dok je u finale prolazilo njih 12.

– Kvalifikacije ko kvalifikacije, nekad prođe nekad ne. Danas nije prošlo, sledeći put će proći nadam se. Imala sam dobre skokove, zdrava sam, to mi je najbitnije. Sad ću u dogovoru sa trenerom odraditi još takmičenje dva i idem na odmor. Sezona je predugačka, svega mi je već previše, ali dobro sam. Uspeh je skakati na ovakvom takmičenju. Sa trenerom ću videti u čemu je bio problem, imamo sigurno vremena da to popravimo, tako da glavu gore. Nisam imala tremu, jednostavno su kvalifikacije vrlo često takve. Mnoge osvajačice medalja takođe nisu prošle dalje.

Finale u skoku udalj, na programu je drugog dana takmičenja, 20. avgusta od 16.55 časova.

Do kraja današnjeg dana očekuje nas kvalifikaciona trka Elzana Bibića na 1500 m od 19.20 časova, i finale u bacanju kugle od 20.35 časova.

Takmičenje možete pratiti na kanalu RTS i Eurosport 1.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S