Španović i Duplantis otvarili muzej Svetske atletike at MOWA u Beogradu

5. mart 2022. – Beograd, Srbija – Aktuelna svetska šampionka u skoku udalj u dvorani Ivana Španović i osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u skoku s motkom Armand „Mondo“ Duplantis bili su počasni gosti  otvaranja MOWA Izložbe Atletskog Dvoranskog Nasleđa Beograd 22.
Šampionima su se pridružili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i predsednik Srpskog atletskog saveza Veselin Jevrosimović.
Ova najnovija izložba Muzeja svetske atletike (MOWA) https://worldathletics.org/heritage nalazi se u Štark areni. Od 18. do 20. Marta Arena će biti domaćin Svetskog prvenstva u atletici u dvorani Beograd 22.
Nakon pozdravnih govora pred 80 zvanica i medija, počasni gosti presekli su  vrpcu I svečano otvorili izložbu  istorijskih eksponata koji slave istoriju međunarodne dvoranske atletike i srpske atletike.
Srpska atletičarka Ivana Španović, najodlikovanija atletičarka u istoriji atletike naše zemlje, iskoristila je priliku da velikodušno donira  Kolekciji Nasledja Svetske Atletike, par sprinterica iz njenih veoma uspešnih sezona 2016. i 2017. godine.
Tokom te dve godine, Španovićeva je osvojila olimpijsku bronzu u Riju, svetsko dvoransko srebro u Portlandu i evropsko zlato na otvorenom i u dvorani, u Amsterdamu i Beogradu.
Španovićeva je takođe ljubazno poklonila Kolekciji jedan od svojih nenošenih majica olimpijskog tima Srbije sa Olimpijskih igara u Riju 2016.
Njene patike i majica sa autogramom uskoro će biti dodati u veličanstvenom 3D-u od 360 stepeni na onlajn virtuelnoj MOWA platformi. U međuvremenu su na izložbi u Štark areni.
Patike sa kojima je Dulantis postavio aktuelni svetski record (6.18m), koje je prošle godine poklonio Kolekciji Nasledja Svetske Atletike, već su izloženi u MOWA, a izlažu se I u Beogradu.
Duplantisove patike stoje pored takmičarskih eksponata od 25 drugih svetskih osvajača medalja u dvorani i svetskih rekordera u dvorani. Ove izložbe uključuju predmete iz karijera Rona Dilanija, Emona Koglana, Sergeja Bubke, Stejsi Dragile, Hailea Gebrselasija, Hičama El Gerouja, Gejl Devers, Marije Mutole, Džejsona Gardenera, Seli Pirson, Rajana Vajtinga, Toma Volša, Eštona i Brajana Gudaf Cegaj itd…
Izložba atletskog nasleđa MOWA u dvorani Beograd 22 otvorena je za sve one koji imaju kupljenu ulaznicu ili akreditaciju za World Indoor Tour u ponedeljak (7. mart) ili tokom trajanja Svetskog atletskog prvenstva u dvorani 18.-20.mart 2022.godine. Posedovanje ulaznice ili akreditacije za Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici je neophodno radi posete izlozbe eksponata Svetske Atletike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S