TRI SRPSKA ATLETSKA KLUBA IZ SRBIJE USPEŠNO OKONČALA NASTUP NA EVROPSKIH ŠAMPIONA U KROSU

Seniori AK Apatin i Leposavić i seniorke Srema dostojno prezentovali R. Srbiju
na najprestižnijem evopskom klupskom kros takmičenju

U Portugalskom gradu Oeiras predgrađu Lisabona, u prelepom ambijentu koji se nalazi blizu obale Atlantskog okeana, u nedelju 6. februara 2022. godine, održano je najprestižnije klupsko kros takmičenje Kup Evropskih šampiona u krosu u konkurenciji seniora, seniorki, juniora, juniorki i miks štafetama.

Srbiju su na ovom prestižnom takmičenju predstavljali muške seniorske ekipe Apatina i Leposavića i ženska seniorska ekipa Srem Sremska Mitrovica.

Seniorska muška trka na 10 kilometara (2 kruga po 1000 metara + 5 krugova po 1600 metara), okupila je takmičare iz evropskog 31 kluba sa blizu 120 takmičara. U sjajnoj i izuzetno kvalitetnoj seniorskoj konkurenciji na pravoj brdovitoj kros stazi, gde su snage odmerili kros trkači iz cele Evrope, članovi Atletskog kluba Apatin ostvarili su plasman na 28. mesto u ekipnom poretku gde su se zbrajali plasmani tri najbolje plasirana takmičara. U pojedinačnoj konkurenciji najuspešniji je bio Đuro Borbelj koji je sa rezultatom 34 minuta 33 sekunde osvojio 79. mesto, Mirko Mauna je bio 102. (37:58), Aleksandar Stajić i Miroslav Pešić osvojili su 108. (40:27) i 109. mesto (40:35). Drugi klub iz Srbije seniori AK Leposavić osvojio je ekipno 30. mesto, u pojedinačnoj konkurenciji Aleksandar Krstić zauzeo je 93. mesto (36:03), Miloš Krstić osvojio je 95. mesto (36:22), dok je Nikola Ljumović bio 111. sa rezultatom (42:10), Aleksandar Neševski nije završio trku. U ekipnom plasmanu kod seniora slavila je ekipa Ankare u sastavu (Polat Kemboi Arikan, Jeman Hajleselasije, Ilham Tanui Ozbilen).

Kod seniorki u trci na 6,4 km (4 kruga po 1600 metara) u konkurenciji 20 klubova sa 71 takmičarkom na startu, ekipa Atletskog kluba Srem iz Sremske Mitrovice, osvojila je u ekipnom plasmanu zauzela 18. mesto. U pojedinačnoj konkurenciji najuspešnija je bila Aleksandra Kostadinović koja je osvojila 55. mesto (26:02), Vanja Vlaović plasirala se na 69. mesto (28:34), dok je Jovana Šubatlija ostvarila plasman na 70. mesto (29:38).
U ekipnom plasmanu slavila je ekipa Plajas Kastelo (u sastavu Likina Amebav, Blanka Fernandez i Kristina Espejo).

Takmičenje je u direktnom uključenju tokom celog trajanja prenosila nacionalna portugalska radio televizija (RTP 1).

Sam nastup na takmičenju i sinergija između AK Apatin, AK Leposavić i AK Srem, predstavljanje svojih gradova, Srpskog atletskog Saveza i Republike Srbije na najjačem klupskom takmičenju u Evropi, Kupu Evropskih šampiona gde su plasman izborile šampionske i vicešampionske ekipe sa nacionalnih šampionata Starog kontinenta, veliki je uspeh koji zasigurno daje podsticaj za dalji rad i razvoj klupskog atletskog sporta.

G.Čegar
Lisabo, 07.02.2022. godine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S