KARAMARINOV OSTAJE NA ČELU EVROPSKE ATLETIKE – Branković član EA kansila

Na Kongresu Evropske atletike koji se od 21. do 23. aprila 2023. godine održava u Beogradu, odlučeno je da će aktuelni predsednik Dobromir Karamarinov ostati na čelu Evropske atletike i u narednom četvorogodišnjem mandatu (2023-2027).

Kongres Evropske atletike koji se od 21. do 23. aprila 2023. godine održava u Beogradu je izborni za pozicije: predsednika, potpredsednika i 13 članova Saveta za četvorogodišnji mandat. Na kongresu učestvuju predstavnici 49 federacija.

Prethodni kongres održan je 2021. godine i od tad je funkciju predsednika Evropske atletike obavljao bugarin Dobromir Karamarinov, koji je do tada bio predsednik Balkanske atletike. Kandidat za ovu poziciju je pored njega bio i čeh Libor Varhanik.

Tri izabrana potpredsednika  su Čeri Aleksander (GBR), Žan Grasija (FRA) i Karin Grute Movin (SVE).

Karamarinov je na čelu Evropske atletike od 2021. godine, pre toga je obavljao funkciju predsednika Balkanske atletike. Tokom svog mandata, Karamarinov se fokusirao na unapređenje atletike u Evropi i jačanje saradnje sa drugim kontinentalnim atletskim savezima.

Njegov plan za naredni mandat je da se nastavi sa razvojem atletike na svim nivoima. Takođe, želi da se uspostavi bolja saradnja sa drugim kontinentalnim i globalnim atletskim savezima, kako bi se postigao bolji uspeh atletičara iz Evrope na međunarodnoj sceni.

Odluka da Karamarinov ostane na čelu Evropske atletike nije iznenadila, s obzirom na njegovu uspešnu dosadašnju karijeru i zasluge za razvoj atletike u Evropi. Njegovim reizborom daje kontinuitet u radu i sigurnost u razvoju atletike u Evropi u narednom periodu.

Za 13 mesta u savetu u konkurenciji je bilo njih 26. medju kojima je i direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković koji je u prethodnom mandatu postao prvi član saveta ikada iz Srbije, zadržao je tu poziciju, dok će se za predsednika Balkanske atletike glasati danas na ABAF kongresu. Pored Brankovića članovi kansila su: Frenk Kareras (GIB), Raul Čapado (ESP), En Farset (NOR), Marton Đulai (HUN), Tija Helebo (BEL), Ana Kirnova (SVK), Jirgen Kessing (GER), Stefano Mei (ITA), Gvanca Mikeladze (GEO), Anti Philakovski (FIN), Erih Teigamagi (EST) i Aleksandra Vojneska-Zikova (MKD).

Branković je do sada obavljao funkciju kopredsednika ABAF-a, zajedno sa Fatihom Sintimarom.

Kongresu Evropske atletike prisustvovao je i predsednik Svetske atletike, Sebastijan Kou.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S