Kup Evropskih šampiona u krosu

Španski grad Oropesa Del Mar, proteklog vikenda od 3. do 5. februara 2023. godine, ugostio je najbolje evropske atletske klubove iz 22 evropske zemlje,  koji su nastupili na najprestižnijem klupskom kros takmičenju Kupu Evropskih šampiona u krosu.

Republiku Srbiju i Srpski atletski savez na Kupu Evropskih šampiona u krosu, drugu godinu za redom  predstavljali su muške seniorske ekipe Atletskog kluba Apatin i Atletskog kluba Leposavić i ženska seniorska ekipa Atletskog kluba Srem Sremska Mitrovica.

Takmičenje je realizovano po sunčanom vremenu, temperatura je bila 16 stepeni, uz povremeni mestimično jak vetar. Staza je bila izuzetno zahtevna celom dužinom je bila sa puno zaokreta. Podloga je bila kombinacija peska i mekane trave, na pojedinim mestima je teren bio tvrd.

U trci seniora na 8.750 metara na izuzetno zahtevnoj stazi, ekipa Atletskog kluba Apatin u ekipnom plasmanu zauzela je 25. mesto. U pojedinačanoj konkurenciji u kojoj je nastupio 101 takmičar, Đuro Borbelj osvojio je 75. mesto sa rezultatom (27 minuta i 44 sekunde), Dušan Krstić zauzeo je 92. mesto (30:23), Miroslav Pešić (31.08) i Aleksandar Stajić (32:15) osvojili su 95. i 96. mesto. Atletski klub Leposavić zauzeo je 26. mesto u pojedinačnoj konkurenciji najuspešniji je bio: Aleksandar Krstić koji je zauzeo 88. mesto (29:31), Ivan Jeremić plasirao se na 91.mesto (30:21) dok je Nikola Ljumović sa rezultatom (32:38) zauzeo 97. mesto, trku nije završio Miloš Krstić.

U seniorskoj muškoj ekipnoj konkurenciji trijumfovala je ekipa Kasteljona sa 12 bodova, ispred Sportinga iz Lisabona 30 bodova i ekipe iz Italije Kasone Noceto 32 boda. U pojedinačnoj konkurenciji slavio je Kvizera Rodrigo (Kasteljon) 23:55, drugoplasirani je Oskar Čelimo (Kasone Noceto) 24:03, dok je trećeplasirani Longosiva Reuben (Benfika) 24:18.

U ženskoj seniorskoj trci na 8750 metara, ekipa Atletskog kluba Srem Sremska Mitrovica osvojila je 22. mesto ekipno, u pojedinačnoj konkurenciji Aleksandra Kostadinović osvojila je 78. mesto (34:35), Jovana Šubatlija zauzela je 81.mesto (35:38) dok se Vanja Vlaović plasirala na 83. mesto (36.33). U ženskoj trci u kojoj je nastupilo 87. takmičarki, u pojedinačnoj konkurenciji trijumfovala je Loalit Nadai Andželina iz Izraelske ekipe Tel Aviv (27:55), ispred članice španske ekipe Adidas Eskribano Sančez Irene (28:00) i trećeplasirane članice Sportinga Čerono Fanci (28:09). U ekipnoj konkurenciji slavila je španska ekipa Kasteljon 25 bodova, ispred sunarodničke ekipe Adidas 26 bodova i trećeplasirane portugalske ekipe Braga 27 bodova.

Izjava – Goran Čegar, predsednik AK Apatin: Ekipe Apatin, Srem i Leposavić drugu godinu su predstavljali Republiku Srbiju na ovom izuzetno kvalitetnom takmičenju, na koje su se plasirali osvajanjem šampionskih (Apatin i Srem) i vicešampionske titule (Leposavić) na Prvenstvu Srbije koje je održano u oktobru 2022. godine u Novom Sadu. Kup evropskih šampiona je jedno od najstarijih takmičenja, u muškoj seniorskoj konkurenciji bilo je 58. izdanje, dok su seniorke po 40 put startovale na ovom prestižnom takmičenju iz kalendara Evropske atletike. Naše ekipe dostojno su reprezentovale svoju zemlju i hrabro se upustili u borbu sa sjajnim ekipama iz cele Evrope. Želeo bih se zahvaliti kolegama iz druga dva srpska kluba Bojanu Komleniću i Aleksandru Neševskom i njihovim timovima na izuzetnoj saradnji tokom pripreme i realizacije naših aktivnosti. Apatin nije imao službeno lice na takmičenju iz razloga što je kompletan finansijski trošak učešća finansiran iz sopstvenih sredstava, tako da je prioritet dat na učešće takmičara a donešena je odluka da ja kao službeni predstavnik kluba ostanem u Srbiji. Velika je čast za naše timove da su dve godine zaredom učestvovale na Kupu Evropskih šampiona gde su prikupile veliko međunarodno iskustvo. Takođe bi se zahvalio Srpskom atletskom Savezu i selektoru Edinu Zukoviću na tehničkoj podršci tokom procesa registracije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S