SRBIJA SA 14 ATLETIČARA NA EVROPSKOM PRVENSTVU U MINHENU

Novi podvizi i rekordi na vidiku! Iako je opšti utisak da je naša atletska reprezentacija već ostvarila veliki uspeh ove sezone, sve do sada ostvareno može da dobije nastavak, ali i da bude nadmašeno. Predaha za glavne aktere „kraljice sportova“ nema, ide se dalje u jakom ritmu u nove šampionske pohode, ovaj put na Evropskom prvenstvu za seniore i seniorke koje će biti održano od 15. do 21. avgusta 2022. godine u Minhenu (Nemačka), gde će Srbiju predstavljati 14 atletičara.

Ivana Vuleta i Milica Gardašević (skok udalj), Asmir Kolašinac i Armin Sinančević (bacanje kugle), Angelina Topić (skok uvis), Adriana Vilagoš (bacanje koplje), Boško Kijanović (400 m), Lazar Anić i Strahinja Jovančević (skok udalj), Dragana Tomašević (bacanje diska), Elzan Bibić (5000 m), Anja Lukić (100 m prepone), Luka Trgovčević (110 m prepone) i Milana Tirnanić (100 m).

Najstariji član tima Srbije biće Dragana Tomašević kojoj će ovo biti sedmo po redu učešće na Evropskom prvenstvu.

“Želja i cilj mi je budem medju 12 najboljih. Disk je dosta napredovao i kvalifikaciona norma je bila jača nego svih prethodnih godina, ali daćemo sve od sebe i nadamo se finalu”, rekla je Dragana koja će kvalifikacije u bacanju diska imati prvog dana takmičenja od 18:15 časova.

Milana Tirnanić ove godine istrčala je drugi rezultat Srbije svih vremena na 100 m – 11.37 s, ona nije uspela da ispuni normu za Minhen, ali je na osnovu svojih rezultata upala u kvotu od 35 najbržih devojaka.

“Prošle godine norma je iznosila 11.44, za koju mi je tada nedostajalo 2 stota dela sekunde. U međuvremenu, pravila su se promenila pa je bilo neophodno ili istrčati 11.24 i otići direktno ili upasti u kvotu od 36 najbržih devojaka u ovom trenutku. Za polufinale se bori 24 devojke, pa ću šansu da ja budem jedna od njih traziti u činjenici da sam na poslednjoj trci na mitingu u Gracu bila na nivou ličnog rekorda 11.41 (11.37). Ovo je moje prvo  Prvenstvo Evrope na otvorenom, ali četvrto veliko takmičenje uzastopce. Iskustva mi ne nedostaje, volim da se takmičim u jakoj konkurenciji, jer me to pomera dalje i bolje, ostaje onaj faktor sreće koji je veoma bitan u sportu, ali koji mi je nekako uvek izmicao”, rekla je Milana koja će takođe na stazu izaći prvog dana takmičenja od 11:05 časova.

Strahinja Jovančević bio je prvi daljaš ispod crte u kvoti od 26 atletičara, on je ove sezone najdalje skočio 7.82 m, dok je njegov lični rekord 8.05 m.

“Veoma sam srećan što ću ići na EP. Ovo je moje  prvo veliko takmičenje još od Glazgova 2019.godine,  a na otvorenom još od EP u Berlinu 2018. Zbog toga ne želim da imam neka prevelika očekivanja, već sam postavio jedan zadatak pred sobom, a to je da se domognem finala”, bio je kratak Strahinja, koga ćemo na zaletištu skoka udalj gledati 15. avgusta od 12.10 časova.

Takmičenje će direktno prenositi Radio – televizija Srbije (RTS).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Rezultati po starosnim kategorijama 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S