Uspešno završeno Prvenstvo Srbije u ultramaratonu na 50 km, 100 km i 24 sata

Na Paliću je na prostoru Velike terase uz samu obalu Palićkog jezera, tokom protekle subote i nedelje održano Prvenstvo Srbije u ultramaratonu za seniore i seniorke na 50 kilometara, 100 kilometara i na 24 sata.

Prvenstvo Srbije realizovano je u okviru tradicionalnog međunarodnog 16.-og Ultramaratona Palić čiji je tehnički organizator bio Ultramaratonski klub Paligo Palus Palić. Takmičenje je održano na zavidnom nivou i bez najmanjeg problema u skladu sa propozicijama Srpskog atletskog saveza. Start trke na 24 sata upriličen je u subotu tačno u podne, a cilj iste je realizovan 24 sata kasnije na istom mestu, trkači na 100 kilometara startovali su tačno u ponoć, dok je Prvenstvo Srbije na 50 kilometara otpočelo u nedelju u 06,00 časova.

Na Prvenstvu Srbije u trci na 24 sata u muškoj konkurenciji slavio je Nenad Živković član ARK Maratonac Kruševac (180 km i 320 metara), ispred Edvarda Halasa člana UK Paligo Palus (176,20 km) i Miroslava Pajić člana AK Veteran Beograd (160,17 km), u ženskoj konkurenciji pobedila je Ksenija Bubnjević iz UK Paligo palus (173,96 km), ispred Maje Milosavljević iz ARK Maratonac Kruševac  i Marije Bubalo iz AK Apatin.

U trci na 100 kilometara koje se bodovalo za Prvenstvo Srbije, trijumfovao je Mihal Šulja  iz AK Dinamo Pančevo sa rezultatom 7 sati 31 minuta i 49 sekunde.

Na Prvenstvu Srbije na 50 kilometara titulu prvaka u muškoj konkurenciji osvojio je Miloš Dajević iz Hajduk maraton tima Kula (3 sata 20 minuta 25 sekundi) ispred Ivana Miškeljina iz UK Paligo Palus Palić (3:34:52 sekunde) i člana ARK Somaraton iz Sombora Atile Siča (5 38:10 ).

U okviru 16. Ultramaratona Palić održana je i trka na 12 sati u kojoj je rezultat pobednika u muškoj konkurenciji Mihala Šulje (151,44 kilometara), bolji od dosadašnjeg državnog rekorda, koji je iznosio 148 kilometara.

Tehnički delegat Srpskog atletskog Saveza na Prvenstvu Srbije bio je Goran Čegar, koji je ujedno bio i tehnički koordinator za pripremu i realizaciju aktivnosti. Suđenje na takmičenju sprovele su licencirane sudije iz Zbora atletskih sudija iz Sremske Mitrovice i sudije iz Udruženja atletskih sudija Subotice.

Izjava tehničkog delegata Srpskog atletskog Saveza, Gorana Čegara:

Prvenstvo Srbije u ultramaratonu održano je u predivnom prirodnom ambijentu pored palićkog jezera. Takmičenje je proteklo u potpunosti u skladu sa propozicijama Srpskog atletskog Saveza, jedina prepreka u ostvarivanju još boljih rezultata je bilo izuzetno sunčano i toplo vreme sa temperaturom oko 35 stepeni celzijusa, koje je trkačima pričinjavalo dosta problema. Tehnički organizator na čelu sa Elvirom Janoši, pružio je maksimalnu podršku realizaciji. Tokom realizacije aktivnosti svih 24 sata uz trkače je bila puna medicinska podrška iz Hitne pomoći Subotica, obezbeđenje koje je nadziralo stazu i veliki broj volontera koji su celo vreme bili uz trkače. Da takmičenje u potpunosti bude održano u skladu sa pravilima i propisima svoj doprinos dali su atletske sudije iz Subotice i sudije iz Zbora atletskih sudija iz Sremske Mitrovice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Rezultati po starosnim kategorijama 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S