Sjajan rezultat uz oboren državni rekord Mihala Šulje na otvorenom Prvenstvu Poljske na 24 sata

Mihal Šulja sjajnom trkom oborio državni rekord na 24 sata za 25 km, istrčana i A norma za učešće ua Prvenstvu Evrope.

Na otvorenom prvenstvu Poljske u ultramaratonu na 24 sata koje je održano u mestu Pabianice, još jedna neverovatna trka Mihala Šulje člana Atletskog kluba Dinamo Pančevo,

Šulja je istrčao 257 kilometara i 100 metara, tim rezultatom nadmašio je rekord Srbije za 25 kilometara. Dosadašnji državni rekord je istrčan je 2018. godine u Atini iznosio je 232 kilometra (Saša Gacik), ovim rezultatom oborena je A norma za učešće na Prvenstvu Evrope.

Trka je bila pozivnog karaktera pa su učestvovali svi najbolji ultramaratonci Evrope i ultramaratonci iz SAD i Kanade. Mihal Šulja je u konkurenciji 72 takmičara u ukupnom plasmanu zauzeo 5. mesto, do poslednjih 2 sata bio je drugoplasirani, podijum mu je izmakao za nekoliko kilometara.

Fantastičan rezultat bolji je 17 kilometara od A norme (240 kilometara) za učešća na Svetskim i Evropskim prvenstvima koja je propisana od strane internacionalne ultramaratonske acocijacije koja se nalazi u sastavu Svetske atletike. Ostvareni rezultat Šulju svrstava u sam vrh svetskog ultramaratona, današnje ostvarenje uvrstilo bi ga među četiri takmičara na poslednjem svetskom prvenstvu.

Izjava Cvetkoski Ljupčo, trener iz AK Dinamo Pančevo: Ponosni smo na ostvarenje našeg takmičara. Istrčan rezultat koji ga svrstava u top 10 svetskog ultramaratona i potvrđena A norma za prvenstvo Evrope koje će biti održano u septembru u Veroni i sada nam ostaje da se samo dobro spremi za to takmičenje i normalno da ga samo zaobiđu povrede. Nadamo se daće posle ovog sjajnog rezultata Srpski atletski Savez podržati dalji rad našeg takmičara i da će savezni selektor Edin Zuković uputiti zvaničan poziv za učešće na predstojećim velikim takmičenjima Svetsko prvenstvo na 100 kilometara koje se održava u Berlinu, 27. avgusta 2022. godine za koje ima istračn rezultat bolji od propisane A norme (6 sati 59 minuta) i Prvenstvo Evrope na 24 sata koje se održava u Veroni 17.-18. septembra 2022. godine i za koje je sada ostvario rezultat bolji od A norme.

Izjava Šulja Mihal: Trka je bila na visokom nivou organizacijski i sa kvalitetom takmičara. U prilog tome je podataka što sam zauzeo tek 5. mesto, a moj ostvareni rezultat je u 10 najboljih u svetu ove godine. Veoma sam zadovoljan postignutim rezultatom. Planirao sam da istrčim preko 270 kilometara, ali je umor od prethodnih trka bio jači od moje volje. Taktički sam trčao tačno u željenom tempu po dogovoru sa trenerom Ljupčom Cvetkoskim, sve do 16 sata trke, nastavak trke je bio borba sa svojim telom. Ostaje žal za neistrčanih 270 kilometara. Sad prikupljam potrebnu dokumentaciju koju dostavljam takmičarskoj komisiji Srpskog atletskog Saveza za verifikaciju ostvarenog državnog rekorda od strane UO SAS i spremam se za učešće na predstojećem Prvenstvu Srbije u ultramaratonu na Paliću (4./5. juna 2022. godine) gde ću učestvovati u trci na 100 kilometara.

Mihal Šulja je u ovoj godini ostvario još dva rezultata bolja od državnih rekorda (100 kilometara – 6 sati 57 minuta 27 sekundi Slavonski Brod (Hrvatska) 05. marta 2022. godine i 6 sati – 83 kilometra 550 metara (Čorzov Silesia – Poljska) 23. april 2022. godine).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S