Sjajni rezultati seniora na prvenstvu Beograda

Najava prvenstva Beograda je bila odlična uvertira za ono što se dešavalo u atletskoj dvorani. Pregršt sjajnih rezultata naših seniora uz učešće sjajnih takmičara iz Irana, Švajcarke, Bih i Crne Gore.

U fokusu je bila trka devojaka na 60 metara. Najavili smo je kao vrhunski sprinterski događaj. Najjaču dimenziju davala je činjenica da je posle pet godina trebalo da trči Ivana Španović, rekorderka Srbije i u ovoj disciplini (7,31). Očekivalo se da bude na nivou oko 7,35, a ako je start posluži očekivao se i napad na nacionalni rekord. Kada se u kvalifikacijama nije pojavila, trener svetske i evropske prvakinje u skoku udalj pod krovom, Goran Obradović je obrazložio da Ivana od četvrtka ima problem sa stomačnim virusom, tako da su nekoliko sati pre starta odlučili da Ivana ne startuje.

I pored toga sprint je bio odličan: Salome Kora (Švajcarska) 7,36, Farzaneh Fasihi (Iran) 7,39 i Milana Tirnanić (Crvena zvezda) 7,42.

-Zaspala sam na startu – rekla je Salome, koja je očekivala rezultat brži od 7,30 (lični rekord iz 2017. joj je 7,27).

Najbrža Srpkinja proteklih godina Milana Tirnanić (Crvena zvezda) ostvarila je 7,42, najbolje u 2021.

-Posle kvalifikacija i laganih 7,46 očekivala sam bar 7,40. Međutim, zdravstveni problemi zbog kojih nisam trenirala tri dana ove nedelje učinili su da imam sporu reakciju na startu i ne pružim koliko mogu – kaže Tirnanićeva.

Uz lepu seriju skokova skraćenim zaletom kao i uvek na premijeri (6,28 m, pa 6,27 m i slično), Milica Gardašević (Vojvodina, Novi Sad), najavila je lepu zimsku bajku.

Odličnu trku na 200 m ostvarila je Maja Ćirić (BAK) 24,18, desetinku do dostignuća karijere. Potom je s 53,93 došla na dve desetinke do norme za EP (53,75). Da nije trčala jako 200, verovatno bismo već imali još jednog putnika za Torun.

Njena klupska drugarica, mlađa seniorka Anja Lukić , prvi put je startovala ove zime. Na 60 m prepone zaustavila je štopericu na 8,38 sekundi čime je pokazala da joj trening s dvojcem Slavica Momirović – Marko Milinkov odlično ide (lični rekord joj je 8,25 sekundi). Potvrdila je to na 60 m gde je sa 7,50 nadmašila rezultat karijere (7,56) u kvalifikacijama, da bi u finalu išla 7,51. Isto važi za njenu sestru bliznakinju Saru, koja je u kvalifikacijama na 60 m trčala 7,66, dva stota brže od svog najboljeg rezultata. U finalu je nije bilo kako bi se sačuvala za skok udalj, gde je bila druga sa 5,68.

Na 400 m odličan je s 47,61 bio Boško Kijanović (BAK).

U trci na 60 metara preko prepona za muškarce opet je viđen obračun višebojaca. Darko Pešić, reprezentativac Crne Gore, kojeg trenira srpski stručnjak Goran Obradović, poboljšao je u drugoj trci u sezoni lični rekord sa 7,99 (ostvaren takođe u Beogradu, na Prvenstvu Evrope u Areni 2017), na 7,95 i to je ujedno rekord Crne Gore.  Takmičio se van konkurencije pa je pobedio ovoga puta drugi u ovoj disciplini, prvak Balkana u desetoboju Aleksandar Grnović (Sprint Badovinci) sa 8,35. Lični rekord istrčao je ove godine – 8,14.

Strahinja Jovančević, srpski rekorder u skoku udalj u dvorani (8,03 m), čime je osvojio bronzanu medalju na Prvenstvu Evrope u Glazgovu 2019, ima u centimetar ispunjenu normu u ovoj disciplini i za Torun (8,05 m).

Ove zime trči sprint kako bi poboljšao brzinu za glavnu specijalnost. Već u kvalifikacijama  je izjednačio lični rekord (6,83) da bi u finalu sa 6,73 ispunio kriterijum za EP u Poljskoj u martu (određeno je 6,77). Pobedio je nacionalnog rekordera na 60 m (6,67) Aleksu Kijanovića (BAK), koji je kroz cilj prošao posle 6,75.

-To je drugi rezultat u Srbiji do sada na 60 metara – zadovoljan je Strahinja. – Kada bih malo više trenirao išao bih ispod 6,70. Dalj sam skakao iz skraćenog zaleta od 18 koraka, pun je 20, pa sam zadovoljan sa 7,58 na prvom takmičenju. Falilo mi je malo energije posle sprinta.

Odlične  rezultate naših seniora upotpunio je Asmir Kolašinac (Beogradski atletski klub) sa 20.40 u bacanju kugle. Posle 20,53 s kraja prošle godine, ovo pokazuje visok nivo forme iz koje ni daljina od 21 metar nije daleko. Pobedio je vrhunske takmičare iz BiH, Mesuda Pezera i Kemala Mešića.

-Nismo nameravali da se takmičimo sada već sledećeg vikenda, ali kada smo saznali da neće moći da baca van konkurencije na juniorskom šampionatu, odlučili smo se za ovo – kaže trener Nikola Tomasović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Rezultati po starosnim kategorijama 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S