ADRIANI VILAGOŠ ODREĐEN TIM DO MEDALJE NA OI 2024. GODINE

Pred srpskom kraljicom sportova je veliki izazov kada je reč o Adriani Vilagoš. Ova 15-godišnjakinja koja kopljem od 400 grama već mnogo puta poboljšava nezvanični svetski rekord za starije pionirke (trenutno je 65,84 m), jedan je od najvećih talenata koje je imala srpska atletika.

Od njenih 64,73 m kopljem od 500 grama, bolja je do sada bila samo jedna devojčica na planeti i to dve godine starija (u poslednjoj mlađe juniorskoj sezoni).

– Svesni velike odgovornosti oko Adrianinog razvoja načinili smo tim koji će s njom da radi od 2020. do 2024. godine, dakle da se zatvori olimpijski ciklus do Pariza, gde računamo da Adriana u poslednjoj juniorskoj sezoni bude kandidat za medalju – kaže selektor Edin Zuković. – Trener će joj biti kao i do sada Đerđi Vilagoš, njena majka. S obzirom da je disciplina osetljiva, da su povrede više pravilo nego slučajnost, u Atletskom savezu Srbije odlučili smo da radu, u funkciji mentora, pre svega, gospođi Vilagoš pristupi neko od naših najiskusnijih trenera. Odlučili smo da to bude Nikola Tomasović. Bili smo u Malom Iđošu, gde žive Đerđi i Adriana Vilagoš i obavili strateški važan razgovor na ovu temu.

Nikola Tomasović, bio je trener važećem državnom rekorderu u bacanju koplja Sejadu Krdžaliću. Ovaj finalista OI u Seulu, i sedmi na Prvenstvu Evrope u Štutgartu (prvak Mediterana i vicešampion Univerzijade), aktuelni je rekorder Srbije starim (85,10 m) i novim kopljem (83,34 m). Radio je i s Ivanom Mustapićem, juniorskim rekorderom sa 77,98 m (koplje od 800 grama). U sličnoj situaciji, savetnika, bio je Tomasović i s Tatjanom Jelačom, tokom njenog sazrevanja.

– Najvažnije od svega je da je Đerđi Vilagoš pristala na to da joj pomognem u radu s Adrianom – najpre je konstatovao Nikola Tomasović. – Osnove su postavljene. Imaćemo mnogo zadataka, ali, uvek je samo jedan cilj, na najvećem takmičenju ostvariti najbolji rezultat. Biće to 2020. Prvenstvo Evrope za mlađe juniorke u Rijetiju. Drago mi je da mi je ukazano poverenje, a ja ću zadržati pravo da još po nekoga uključim u Adrianin rad, uz saglasnost Atletskog saveza Srbije i gospođe Vilagoš.

O zadacima legendarni stručnjak kaže:

– Reč je o poboljšanju skočnosti, brzine, tehnike, snage, radu na gimnastici… Ima uslova. Dobiće zaletište na leto. Da je u Beogradu ili Novom Sadu, bilo bi lakše. S obzirom da je veoma mlada, logično je da ostane s majkom u svom mestu. Figurativno rečeno, kada bismo je „isčupali“ iz njene sredine „osušila“ bi se. Zato je majka veoma bitna, kao i to da Adriana ostane u toj sredini, a ja da im pomognem. S obzirom na okolnosti, moraćemo da održimo saradnju, da se čujemo bar na nedeljnom nivou, razmenimo informacije o tome da li je neki trening dobro prošao, ili je bilo problema, kakvih, do detalja da znamo šta se, kako i zašto radi.

S obzirom na znanje Nikole Tomasovića i jedinstven talenat Adriane Vilagoš, možemo da očekujemo samo najlepše moguće vesti…

D. Višnjić

BACAĆE I SENIORSKO KOPLjE

Mnogo je onih koji misle da je već ove sezone Adriana Vilagoš seniorskim kopljem od 600 grama mogla da ispuni normu za EP u Parizu sledeće godine od 58,50 m.

– Bacaće, po savetu Nikole Tomasovića, naredne sezone i to koplje na Prvenstvu Balkana za juniorke i šampionatima Srbije za seniore i juniore. Ukoliko ispuni normu za seniorsko prvenstvo Starog kontinenta nema potrebe da ide u Pariz. S Adrianom imamo veoma precizne planove za naredne četiri godine – kaže selektor Edin Zuković.

Tekst preuzet iz Sportskog žurnala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S